próchnica zębów

Zęby twojego dziecka są niemal doskonałe: twarde, idealnie ukształtowane i wyposażone we własny mechanizm ochronny w postaci ochronnej warstwy szkliwaJednak u dzieci szkliwo nie jest tak mocne jak u dorosłych. Kiedy spożywamy pokarmy lub napoje z zawartością cukru, bakterie żyjące na powierzchni zębów zmieniają go w kwas,
który atakuje szkliwo
Po pewnym czasie jest on neutralizowany przez ślinę, ale jeśli dziecko często sięga po słodkie przekąski lub napoje, jego zęby są wystawione  na działanie kwasów częściej i dłużej, co stwarza ryzyko rozwoju próchnicy. Jeśli uszkodzenia nie zostaną wykryte na wczesnym etapie, dochodzi do wydrążenia tkanki zęba pod jego powierzchnią, która w końcu się zapada i tworzy w ten sposób ubytek. We wczesnych stadiach rozwoju próchnica nie wiąże się z bólem, jednak lekarz dentysta z pewnością zauważy jej objawy i zapobiegnie jej dalszemu rozwojowi. 
To właśnie dlatego tak ważne są regularne wizyty kontrolne.

Przy dużych, nieleczonych ubytkach zmiany mogą się rozprzestrzenić na znajdującą się pod szkliwem zębinę, powodując ból zęba. W najgorszym przypadku może dojść do zainfekowania miazgi, czyli miękkiej tkanki wypełniającej jamę zęba. To stadium próchnicy wiąże się z silnym bólem zęba, a często również koniecznością jego usunięcia. Aby chronić zęby dzieci przez próchnicą, warto ograniczyć ilość spożywanych przez nie słodyczy, a ciasteczka, ciasta i słodkie napoje zarezerwować na specjalne okazje. Doskonałymi przekąskami są natomiast warzywa, sery, mleko i woda. Soki owocowe podawaj dziecku rozcieńczone wodą w proporcji 1 do 10 i zachęcaj do picia ich przez słomkę. Ważną rolę spełniają również pasty do zębów z fluorkiem, które wspomagają proces remineralizacji i zapobiegają tworzeniu się ubytków przez uzupełnianie utraconych minerałów.